همه چیز درباره ریدایرکت
اگر با دنیای اینترنت و طراحی سایت آشنا باشید، حتما عبارت ریدایرکت (Redirect) را شنیده اید. ریدایرکت ییکی از تکنیک های طراحی سایت و سئو است که اگر به درستی به کار گرفته شود، فواید زیادی برای سایت شما خواهد داشت. و برعکس اگر نتوانید از آن بهره ی کافی ببرید، ممکن است ضرر و زیان هایی به سایت شما برسد که خیلی خوشایند نیست.

ریدایرکت ها انواع مختلفی دارند اما پر کاربرد ترین آن ها ریدایرکت 301 و ریدایرکت 302 است که هر کدام بسته به شرایط و موقعیت کارکرد متفاوتی دارند. در این مقاله به طور مفصل در رابطه با ریدایرکت 301 صحبت خواهیم کرد. ما را در ادامه ی این مقاله همراهی کنید.
ریدایرکت چیست؟
ریدایرکت در لغت به معنای تغییر مسیر است و معنای هدایت و انتقال کاربر از یک مکان قدیمی به یک مکان جدید از آن استنباط می شود. در واقع هنگامی که در سایت آدرسی وجود دارد که ما نمی خواهیم کاربر آن آدرس را ببیند و به آن وارد شود و وقتی که این آدرس را باز می کند، به آدرس جدیدی هدایت شود، از ریدایرکت استفاده می کنیم. به این صورت که آدرس جدید را روی آدرس قدیمی ریدایرکت می کنیم. با این کار وقتی کاربر قصد ورود به آدرس قدیمی را داشته باشد و آن را در نوار آدرس تایپ یا کپی پیست می کند، آدرس جدید برای او نمایش داده خواهد شد.
به عنوان مثال ما دو پسوند .ir و .com برای سایتمان خریداری کرده ایم، اما نمی خواهیم هر دو آدرس قابل نمایش باشند و چنانچه کاربری به آدرس .ir مراجعه نمود، آدرس .com برای او باز شود. در این صورت آدرس سایت با پسوند .ir را روی آدرس سایت با پسوند .com ریدایرکت می کنیم. می بینیم که وقتی آدرس .ir را در نوار آدرس تایپ می کنیم، به آدرس .com انتقال داده می شویم.
کاربردهای ریدایرکت
ریدایرکت کاربردهای فراوانی در طراحی سایت شیراز دارد و مثال بالا فقط یک نمونه از آن بود. اما نمونه های دیگری از کاربردهای ریدایرکت را نیز در این بخش توضیح خواهیم داد:
- انتقال یک آدرس قدیمی به یک آدرس جدید
- انتقال محتوای تکراری
- انتقال دامنه های مختلف به یک دامنه واحد
- انتقال دامنه قدیمی به دامنه جدید
- انتقال آدرس های HTTP به HTTPS در صورت داشتن گواهی SSL
در بسیاری از مواقع نیازی نیست که حتما آدرسی در سایت تغییر کرده باشد تا ریدایرکت انجام شود، بلکه برخی از افراد ترجیح می دهند آدرس های مختلف یک صفحه تنها به یک آدرس واحد ختم شوند تا اعتبار و ترافیک آن ها به صفحه ی واحد منتقل شده و اعتبار و ترافیک بیشتری بگیرد. به عنوان مثال تمام آدرس های example.com ، http://www.example.com/ ، http:// example.com/ را به آدرس www.example.com ریدایرکت می کنند.
ریدایرکت 301
ریدایرکت 301 در مواقعی کاربرد دارد که می خواهیم به صورت دائمی یک آدرس را به آدرس دیگر انتقال دهیم. ریدایرکت فقط برای صفحه اصلی سایت نیست و برای صفحات داخلی نیز می توان از آن استفاده نمود. مثلا در صورتی که صفحه ای از سایت را حذف نموده اید، بهتر است که آدرس آن را به آدرس جدید یا مرتبط ریدایرکت کنید تا در صورتی که کاربر به آدرس حذف شده مراجعه کرد، با ارور 404 مواجه نشود. اگر هم صفحه مرتبطی برای صفحه حذف شده ندارید، می توانید به صورت خلاقانه صفحه ای ایجاد کنید که لینک خدمات یا محصولاتتان را در آن گذاشته اید و ریدایرکت را به این صفحه انجام دهید تا کاربر دست خالی برنگردد.

مثال دیگر مربوط به تغییر تمام آدرس ها و صفحات سایت یعنی تغییر آدرس دامنه است که باید آدرس های دامنه ی قدیمی را به آدرس های دامنه ی جدید ریدایرکت کنید تا کاربران خود را از دست ندهید.
ریدایرکت 302
کاربرد ریدایرکت 302 نیز همانند ریدایرکت 301 یعنی انتقال آدرس قدیمی به آدرس جدید است، اما با این تفاوت که ریدایرکت 301 به صورت دائمی انجام شده ولی ریدایرکت 302 به صورت موقت انجام می شود. به عنوان مثال فرض کنید که بنا به دلایلی از جمله به روزرسانی قصد دارید یکی از صفحات سایت را برای مدت کوتاهی از دسترس کاربران خارج کنید، در این صورت آدرس این صفحه را از طریق ریدایرکت 302 روی یکی از صفحات مشابه انتقال می دهید تا برای کاربران قابل مشاهده نباشد.
پس با خیال راحت به روزرسانی صفحه ی ریدایرکت شده را انجام داده و پس از پایان، ریدایرکت 302 را از روی آن بر میداریم تا صفحه به حالت قبل برگشته و برای کاربران نمایش داده شود.

ریدایرکت و سئو
ریدایرکت یکی از تکنیک های پر کاربرد در سئو شیراز است. البته اگر تسلط زیادی در آن ندارید ممکن است نتیجه ی عکس دهد. توصیه اول ما و همچنین خود گوگل این است که تا جای ممکن آدرس سایت و صفحات آن را تغییر ندهید و صفحه ای را نیز حذف نکنید، چرا که اثرات بسیار بدی روی سئو و بهینه سازی سایت شما خواهد گذاشت. اما گاهی چاره ای جز این کار نداریم که در این صورت باید با انجام راهکارهایی که در ادامه توضیح خواهیم داد، این اثرات منفی را به حداقل برسانیم.
هنگامی که یک صفحه را حذف می کنید، تمام ترافیک و رتبه ی آن در گوگل از دست می رود. شما با ریدایرکت و انتقال صفحه ی حذف شده به صفحه ی جدید می توانید رتبه و ترافیک صفحه قدیمی را به صفحه جدید منتقل کرده و از این امر یعنی از دست رفتن ترافیک آن جلوگیری کنید. چرا که با این کار موتورهای جستجو رتبه، اعتبار و ترافیک صفحه ی قدیمی را به صفحه ی جدید انتقال خواهند داد. البته لازم به ذکر است که باز هم بخشی از رتبه و ترافیک سایت از دست خواهد رفت اما درصد آن بسیار کم خواهد بود.
این موضوع را نیز در نظر بگیرید که انجام ریدایرکت های زیاد نیز برای سایت و سئوی آن اثر منفی دارد. پس از ریدایرکت های غیر ضروری اجتناب کنید.
نحوه انجام ریدایرکت
ریدایرکت آدرس های سایت از طریق سرور انجام می شود. به این صورت که باید به فایل htaccess. در سرور مراجعه کرده و کد زیر را بسته به نوع ریدایرکت در آن وارد کنید:
آدرس صفحه جدید/آدرس صفحه قدیمی/redirect 301
آدرس صفحه جدید/آدرس صفحه قدیمی/redirect 302